Gondosan válogatta gyümölcseit, idejét, energiáját nem kímélve kezelte cefréjét? Munkájának értéke van, melyet a pálinkája is tükrözni fog! Segítünk abban, hogy ez meg is valósuljon! Hozott cefréjét nem keverjük, nem öntjük össze máséval, önmagában főzzük ki! Gépeink már 80-100 literes mennyiséget is ki tudnak főzni eredményesen, így nincs rákényszerülve, hogy mások cefréjével kelljen osztoznia az üstön!

 

Tudjuk, hogy a legjobb pálinka csak frissen leerjedt cefréből készülhet, ezért igyekszünk is ennek eleget tenni. Nálunk nincs több hónapos várólista, vagy heteken át csak egy fajta gyümölcs főzése. Leerjedt cefréjét az átvételt követően, néhány nap múlva már pálinkaként kapja vissza!

 

Reméljük kedves látogatónkat is hamarosan elégedett ügyfeleink között üdvözölhetjük és közös munkánk eredményére mindannyian büszkék lehetünk.

Bérfőzés: 865 Ft / liter

Jövedéki adó: 835 Ft / 50% V/V / liter

Felöntés előtti magozás, darálás: 20 Ft / liter

Gyümölcs mosás, magozás, darálás: 30 Ft / kg

Cefre készítése, tárolása, kezelése: 30 Ft / liter

Palackozás: 600Ft / db

Egyedi címkézés: 150 Ft / db

Cefre pH, brix (cukortartalom) mérés: ingyenes

Nyomtatott cefrekészítési ismertető: ingyenes

Cefre beszállítás: 100 Ft / km

Minimum feltöltési díj (150 literes üstnél): 8650 Ft

(Amennyiben a lefőtt párlat behígítva nem éri el a 10 litert!

 

Minimum feltöltési díj (300 literes üstnél): 17300 Ft

(Amennyiben a lefőtt párlat behígítva nem éri el a 20 litert!

 

Csak az egészséges, érett és tiszta gyümölcs az, ami jó alapja lehet pálinkánknak. Penészes, rohadt, romlásnak indult gyümölcsöt ne tegyünk a cefrébe, mert a dohos, penészes íz megjelenik a kész párlatban is, melyet már nem lehet belőle eltávolítani. Az éretlen gyümölcs sem megfelelő, mivel alacsony kihozatalú, gyenge íz- és illatvilágú cefrénk lesz belőle mely tulajdonságok a pálinkánkat is jellemezni fogják.

 

A gyümölcs mosása, tisztítása is alapvető, melybe a földes szennyeződések mellett a szárak, levelek eltávolítása is beletartozik. A cefrézendő gyümölcsöt meg kell mosnunk, mert a felületén lévő baktériumok hibás erjedést okoznak, a növényvédő szer maradványok pedig akadályozzák a cefre erjedését.

 

A gyümölcsöket ne hámozzuk, fontos aroma- és ízanyagok vannak a héjban. Ne kerüljön a cefrébe a gyümölcsök szára, a birs külső pihéje, mert keserű ízt okozhat. A csonthéjasok magját érdemes kiszedni, mert a cefrében maradása esetén túlzott keserűséget okozhat a pálinkában. Ha szeretjük a mandulás, marcipános magzamatot, akkor a kiszárított magokból a kifőzés során tehetünk még vissza kisebb mennyiséget az üstbe ennek eléréséhez.

 

A gyümölcsöket pépesíteni kell, hogy az élesztő számára könnyen hozzáférhető legyen cukortartalmuk és aromájuk. A pépesítésre tökéletesen megfelel a fúrógépbe fogott, éllel ellátott festékkeverő, vagy habarcskeverő is. Víz hozzáadására csak rendkívül sűrű (törköly), vagy kevés létartalmú gyümölcs felhasználásánál (birs, vadgyümölcsök) van szükség. Pépesíthető gyümölcsök közé tartoznak a meggy, cseresznye, barack, szilva, nyári körte, valamint a bogyósok. Szőlődaráló is használható a lebogyózott szőlőhöz, vagy akár a puhább körtékhez is. A kemény körtéket, birset, almát répadarálón, húsdarálón vagy komposztaprító (ágaprító) gépen is feldolgozhatjuk.

 

A cefre erjesztésére szánt edényeket használat előtt alaposan tisztítsuk ki. Olajos, kátrányos, benzines vagy vegyszerekkel szennyezett eszközök a cefre tárolására nem használhatóak, mert szaguk átkerülhet a pálinkába, vagy szermaradványaik gátolhatják az élesztők működését. Legoptimálisabb a különböző méretű műanyag hordók használata, melyek zárható tetővel rendelkeznek. A fém-, vagy fahordók alkalmatlanok a célra, használatuk nem ajánlott.

 Ha megvagyunk a gyümölcs magozásával, darálásával, akkor megfelelő mennyiségű pektinbontó enzim hozzáadásával, főleg az alma, körte, birs gyümölcsök esetén tudjuk könnyebben elérni a cefre szempontjából legjobb pépes állagot. Az enzim lebontja a gyümölcs sejtfalait, így feltárja annak cukortartalmát és ízanyagait is. A pektinbontó természetes anyag, nem vegyi úton kerül előállításra, használatával sokkal ízesebb pálinkát és nagyobb kihozatalt érhetünk el!

 

Cefrénket érdemes 2,8-3,2 pH érték közé beállítani savak segítségével. A savazás célja, hogy a cefrében rossz életkörülményeket teremtsünk a számunkra káros baktériumoknak, és ezzel javuljon az erjedés minősége. A savazás önmagában is növeli a pálinka kihozatalt, mivel az alkoholt fogyasztó baktériumok megjelenését gátolja meg. Savazáshoz legjobb az élelmiszeripari foszforsav, illetve annak tejsavas keveréke. Ezek mellett használható még borkősav is, hasonlóan jó eredménnyel. A savaktól nem kell megijedni, azok nem kerülnek át a pálinkánkba. Használatuk a rájuk vonatkozó utasítások alapján történjen mindig! Legfontosabb szabály, hogy a vízbe öntjük a savat és nem fordítva!

 

 

Ahhoz, hogy az erjesztésünk irányított legyen, 10-20 g/hl fajélesztő hozzáadása szükséges. A fajélesztős erjesztéssel több alkoholt kapunk, mint a spontán erjedésnél, tehát mindig ajánlott, akkor is, ha a cefre nincs savazva, és pektinbontó sem kerül bele. Ma már olyan fajélesztők is elérhetőek mindenki számára, melyek gyümölcsfajtánként kerültek szelektálásra.

 

A fajélesztő és pektinbontó használata mindössze néhány kilogramm gyümölcs árába kerül, alkalmazásuk egyszerű és rövid időt igényel. Cserébe érezhetően gyümölcsösebb, karakteresebb pálinkát kapunk jobb kihozatallal!

A cefrés hordónkat fedővel lazán zárjuk le, hogy a keletkező szén-dioxid távozni tudjon, de oxigén és egyéb szennyeződések ne jussanak be. Könnyebbé teszi az erjedés nyomon követését az ún. kotyogó használata is. A legoptimálisabb körülmények a cefre érleléséhez a 17-19 Celsius fokos hőmérséklet, de nem kell kétségbe esnünk akkor sem, ha ez az érték eléri a 23 Celsius fokot. Ennél magasabb hőmérséklet esetén már olyan erőteljes az erjedés, hogy a keletkező szén-dioxid buborékok „kimossák” az íz-, és illataromák nagy részét. Ha alacsonyabb az erjesztési hőmérséklet az ajánlottnál, akkor segítségünkre lehetnek a hidegtűrő élesztők, amelyek képesek akár már 7 Celsius foktól is beindítani az erjesztést.

 

Kierjedt a cefrénk, vihetjük lefőzetni, ha:

- A CO2 fejődés gyenge, vagy nincs, tehát nem alszik el a gyufa felette

- A cefre íze savanyú, leginkább egy nagyon száraz borra hasonlít az ízérzete

- A cefre Brix foka nem csökken tovább

- A „cefrebunda” lesüllyedt a folyadék aljára

 

Ha nincs lehetőségünk a cefre azonnali kifőzetésére, gondoskodjunk annak légmentes lezárásáról és hűvös helyen történő tárolhatóságáról. A legfontosabb, hogy a cefrénk ne érintkezzen oxigénnel, ami segítene elszaporodni a különböző baktériumoknak, melyek többek között nagyon gyorsan képesek ecetet készíteni a sok munkával elkészített cefrénkből. Mivel az ecet az alkoholból alakul át, ezért minél több keletkezik belőle , annál kevesebb alkohol marad, amiből pálinkánk lehetne.

 

Fontos kérdés még a cukor alkalmazása a cefrézés során. Tévhit, hogy hozzáadott cukor nélkül nem indul be az erjedés! Amellett, hogy a pálinkatörvény tiltja a használatát, minőségi okokból is csak a kárunkra válik. A cukorból csak neutrális alkohol keletkezik, nincs a gyümölcsünkre jellemző illata, íze. A belőle keletkezett alkoholmennyiség ugyan a kihozatalunkat növeli, de az íz-, és illatmennyiségünket erőteljesen hígítja, eltüntetve a pálinka lényegét, értelmét. Ne a pálinkánk mennyiségével, hanem annak minőségével szerezzünk elismerést családunktól, barátainktól!

 

 

 

Bérfőzés:

865 Ft / liter

Jövedéki adó:

835 Ft / 50% V/V / liter

Felöntés előtti magozás, darálás:

20 Ft / liter

Gyümölcs mosás, magozás, darálás:

30 Ft / kg

Cefre készítése, tárolása, kezelése:

30 Ft / liter

Palackozás:

600Ft / db

Egyedi címkézés:

150 Ft / db

Cefre pH, brix (cukortartalom) mérés:

ingyenes

Nyomtatott cefrekészítési ismertető:

ingyenes

Cefre beszállítás:

100 Ft / km

Minimum feltöltési díj (150 literes üstnél):

8650 Ft

(Amennyiben a lefőtt párlat behígítva

nem éri el a 10 litert!

 

Minimum feltöltési díj (300 literes üstnél):

17300 Ft

(Amennyiben a lefőtt párlat behígítva

nem éri el a 20 litert!